Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Najstarejša trta je zdaj varna

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Grozdje najstarejše trte na svetu pred ptiči zdaj varuje klopotec.

Več kot le konstrukcija

Včasih se klopotec zdi le zanimiva konstrukcija. Nekdo ga je sestavil in postavil na svoje mesto. A v tako površnem opazovanju zlahka spregledamo, da ima povsem drug namen. In na svoje mesto ni bil kar tako postavljen.

Vedno prijazna Metka iz Hiše stare trte

Ljudje so se zbrali, zapeli pesem in pravzaprav je bila postavitev prava tradicionalna ceremonija. Celo župan je moral prisostovati najpomembnejšim trenutkom, ki najavljajo Festival stare trte.

Klopotec?

Pogled na lent in klopotec pred Staro trto

Za tiste, ki res še ne veste, to ni mlin. Ta vrteči ropotajoči stroj pred najstarejšo trto na svetu ima svoj poseben namen. Med vrtenjem ustvarja glasen zvok, ki straši in odganja ptice od grozdja. Že stoletja je simbol vinskih območih Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Obiskovalci vstopajo v Hišo stare trte

Ko boste torej na vinskih cestah te dni, pozorno prisluhnite. Če boste krenili v smeri zvoka klopotca, boste zagotovo prispeli v katero od izjemnih vinskih kleti in okusili najboljša vina sveta.

Dušan Vrban

Klopotec na hribih okrog Maribora v jeseni

(fantastična fotografija od Domna Groegla)