Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Fram in Framsko Pohorje

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

V dolini Framskega potoka

Framsko Pohorje je hribovit svet jugovzhodnega Pohorja, ki se začenja z vinogradniškimi pobočji Frama in Morja, se potem nadaljuje v sadjarska območja Loke, Kopivnika in Ranč ter prehaja nad živinorejsko Planico v gozdnato območje Pohorja.

Nekoč je bil Fram zaradi mlinov, žag, oljarn in trgovine na stičišču Dravskega polja in Pohorja zelo živahen kraj.

Danes izletniki obiskujejo turistične kmetije, dobre gostilne in prireditve: žegnanje na Anino nedeljo v Framu, žegnanje pri kapeli sv. Križa na Planici in druge občasne prireditve. Iz Frama se lahko pride preko Planice do Areha, preko Ranč pa do planinskih postojank Slivniškega Pohorja. Posebej hvaležno se je vračati s Pohorja proti Framu.

Fram

Ob vstopu v hriboviti del framskega Pohorja leži Fram. Ta vas je zaradi svoje dokaj ohranjene arhitekturne in etnološke dediščine zavarovan urbanistični spomenik. Jedro naselja leži v dolini Framskega potoka. V najstarejši slovenski oljarni, Oljarni Fram, ki deluje v mogočni stavbi v središču vasi, uspešno nadaljujejo tradicijo oljarstva. Na nekaterih domačijah so še posamezni opuščeni in predelani objekti, ostanki preteklega gospodarjenja (Sagadinova žaga, Pečovnikov mlin, Svetejeva obnovljena žaga med Rančami in Planico ter oljarne v središču vasi).

Cerkev sv. Ane

Oltarji v notranjosti datirajo na obdobje s konca 19. stoletja in so bili v zadnjih letih v celoti obnovljeni, tako da notranjost cerkve izraža vso svojo mogočnost. V starih turških časih je bila tam obrambna postojanka. Posebno slovesno je na Anino nedeljo v juliju, ko se na žegnanju zbere velika množica ljudi - tako domačinov iz bližnjih vasi framskega Pohorja kot tudi drugih romarjev.

Kapela sv. Neže

Ob prihodu v Fram, na hribu med vinogradi, je lepo obnovljena kapela, posvečena sv. Neži. Postavljena je bila leta 1843 na slemenu vinogradniškega griča v Framu.

Rimski vodovod

V rimskih časih je bil iz Frama napeljan vodovod v rimsko Petovio. Kamniti kanal rimskega vodovoda poteka na ravninskem polju iz smeri Fram – Ptuj. Pomemben je za proučevanje širše rimske zgodovine. V Framu je bil izvir pitne vode za Petovio, imenovan “Zlati studenec”.

Ostanki Framskega gradu

Na nekdanjo mogočnost framskega gradu sedaj spominjajo samo še razvaline v gozdu na griču nad cerkvijo v Framu. Zgodovinski viri pričajo, da je bil grad prvič omenjen leta 1335 kot Vraunhaym. Opisi gradu govorijo o njegovi mogočnosti; obdan je bil z obzidjem in obrambnimi stolpi. Neposredno pod gričem je stala grajska pristava.