Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Planica nad Framom

Odpri galerijo fotografij
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Vasica s pristno domačnostjo

Planica je idilično pohorska vasica z izjemnimi naravnimi danostmi in pristno domačnostjo. Tukaj zlahka pozabite na skrbi vsakdanjika ter se naužijete lepot in posebnosti, ki jih ponuja umirjeno življenje na slovenskem podeželju.

Planica se ponaša s priljubljenima turističnima kmetijama: ena se ponaša z zakladi permakulture, ekološkim načinom življenja, na drugi lahko preživite nepozabne počitnice ob samo vašim željam prilagojenih delavnicah kuhanja, pečenja, vlaganja živil itd. Na obeh pa vas bodo razvajali z nepozabnimi okusi vrhunske in pristne domače hrane ter s pregovorno prijaznostjo in domačnostjo.

Planiški sakralni biser, podružna cerkev sv. Križa na Planici

Na poti skozi vas Planica nad Framom nas preseneti pogled na cerkev na hribu pred gozdom. Najstarejši del podružne cerkve sv. Križa je prvotna kapela sv. Duha. Ta del je bil zgrajen pred letom 1679 in je ohranjen v današnji zakristiji. Cerkev so dogradili leta 1816 in jo leta 1882 obnovili. Gre za enoladijski prostor z oltarnim zaključkom, ob stranski steni je prislonjen zvonik, skozenj vodi vhod v polkrožno kapelo.

Smreka je objela potok

Še vsak sprehajalec je presenečen ostrmel, ko je v grapi sredi gozda pod cerkvijo obstal pred majhnim čudežem narave - Potnikovo smreko.Vzklila je na mostičku iz belega, debelozrnatega marmorja nad potokom, preko katerega je še v času Rimljanov potekala pot iz kamnoloma marmorja. Smreka je v desetletjih rasti svoje korenine razširila na oba bregova. V bližini so ostanki opuščenega kamnoloma marmorja, ki spada med geološke naravne vrednote.

Potovanje v pohorsko preteklost

Preko 200 let stara Vešnerjeva domačija je značilen etnološki spomenik samooskrbne domačije. Zgrajena je iz kamna in lesa, pokriva jo čopasta slamnata streha. Gre za kulturni spomenik državnega pomena z lastnostmi etnološkega spomenika, ki priča o načinu življenja skozi čas.

Potnikov prvi kostanj

Tik ob Potnikovi domačiji stoji Potnikov pravi kostanj – dendrološki naravni spomenik. Če bomo tega orjaka želeli objeti, bomo potrebovali kar nekaj pomočnikov. Potnikov pravi kostanj sodi med najdebelejše prave kostanje na Pohorju in tudi v Sloveniji. Meritev obsega debla je v letu 2007 pokazala natančno 900 cm. V bližini raste še en pravi kostanj (z obsegom debla 551 cm).