Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Stara trta, najstarejša trta na svetu

Naziv: Hiša Stare trte
Naslov: Vojašniška 8, 2000 Maribor
Delovni čas: Hiša Stare trte: OKTOBER-APRIL: ponedeljek-nedelja: 9.00-18.00, 15.1.-15.3. nedelje 9.00-16.00; MAJ-SEPTEMBER: ponedeljek-nedelja: 9.00-20.00
Telefon: +386 (0)2 25 15 100 +386 (0)51 335 521
Fax: +386 (0)2 23 46 603
Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu, pred Hišo Stare trte še danes domuje najstarejša trta na svetu. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je kljub srditim bojem med napadalci in branilci mesta, saj je bila današnja Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja. Trdoživki niso do živega prišli niti požari, ki so bili zaradi lesenih ostrešij in slamnatih streh v poznem srednjem veku precej pogosti, niti trtna uš, ki je pomorila večino ostalih trt, prav tako ne zavezniško bombardiranje mesta, ko je bila Hiša Stare trte delno porušena, a je tej vzdržljivi rastlini uspelo preživeti. Preberite celotno Zgodbo Stare trte.

Tako je danes Stara trta tudi edina rastlina, ki ima lasten muzej v Hiši Stare trte. Danes potomke Stare trte rastejo skoraj na vseh kontinentih in po številnih krajih v Sloveniji. Mariborski oktet in Neuvirtovi Štajerci so trti v čast posneli himno.  Trti v čast so v Mariboru in okolici urejene tudi mnoge slikovite vinske ceste in številne vinske kleti.

Sorta in količina vina Stare trte

  • Grozdje Stare trte, sorte žametovka ali modra kavčina, je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem.
  • 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke znamenitega umetnika Oskarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo - letno jih napolnijo nič več kot 100!

Prireditve v čast Stari trti

  • Rez Stare trte - svečana prireditev s podarjanjem cepičev trte izbranim mestom
  • Martinovanje - največje enodnevno martinovanje v Sloveniji
  • Festival Stare trte - vrhunski turistični kulinarično-vinsko-kulturni festival, ki se prične s svečano trgatvijo Stare trte in se zaključi z Martinovanjem v Mariboru, največjim enodnevnim martinovanjem v Sloveniji.

Himna Stare trte

Ob vinskih kozarcih je navada, da se zapoje. O ljubezni, bolečini, radostih in resnici. Zato je Stara trta dobila svojo himno, ki so jo njej v čast posneli Mariborski oktet in Neuvirtovi Štajerci. Kot pravijo - če želite postati pravi Mariborčan, morate poznati himno Stare trte.

(Izvajalci: Neuvirtovi Štajerci in Mariborski oktet; posnetek Radia Maribor.)

Niste razumeli? Preberite besedilo himne Stare trte. :)

Informacije in rezervacije za skupine