Deli stran
Kontaktirajte nas
Z veseljem vam bomo odgovorili.
Vaše vprašanje
Ime
Elektronski naslov
Vaše podatke bomo hranili le za obdobje medsebojne komunikacije in jih izbrisali v roku 3 mesecev od zadnjega sporočila. Za dodatne informacije si preberite Varovanje zasebnosti. Soglašam

Vino in kulinarika

Dodaj med priljubljene
Prikaži na zemljevidu

Štajerci se radi pohvalimo, kako dobro se pri nas je in pije

Slednjemu pritrjujejo tudi naši gostje, za katere so vinsko-kulinarična doživetja v naših krajih – bodisi v živahnem mestu, na zeleno-belem Pohorju ali na sončnih vinskih gričih – nepozabna!

Štajerska je namreč skozi stoletja svojo prepoznavnost zgradila iz bogate zakladnice avtohtone kulinarike in znamenitih štajerskih vin. Zato pri nas zlahka najdete dobro gostilno, vrhunsko restavracijo, domačo turistično kmetijo ali vinsko klet priznanega vinarja, kjer vas bodo razvajali z mojstrovinami na krožnikih in v kozarcih ter značilnim štajerskim gostoljubjem.

Bogato tradicijo pridelave vina simbolno predstavlja najstarejša trta na svetu, ki že več kot 400 let uspeva na nabrežju reke Drave. Njej v čast vsako leto prirejamo Festival Stare trte, ki je odlična priložnost za spoznavanje bogate vinske tradicije ter vrhunske ponudbe lokalnih vinarjev in gostilničarjev.

Tradicionalne jedi bogatih okusov pogosto vsebujejo svinjino, kislo zelje in repo, fižol, jajca, smetano in skuto, razne kaše in seveda krompir. Ob njih se prileže »špricer«, v naših krajih še posebej priljubljena pijača, ki jo zmešamo iz vina in gazirane mineralne vode. Seveda pa so predvsem v mestnem jedru Maribora tudi številne restavracije, ki ponujajo tuje jedi – v naš vsakdan sta dodobra zasidrani sredozemska in balkanska kuhinja

Za pomoč pri načrtovanju svojega vinsko-kulinaričnega pohoda po gostilnah, restavracijah, turističnih kmetijah, vinotekah in vinskih kleteh se lahko obrnete tudi na TIC Maribor, kjer vas bodo z veseljem usmerili na pot spoznavanja okusov Štajerske.

Namigi za vinsko-kulinarična doživetja: